Hoe krakers in Spanje te voorkomen: 5 handige tips

Hoe krakers in Spanje te voorkomen: 5 handige tips

Regelgeving omtrent krakers

Kraken in Spanje is een complex juridisch proces. Hoewel het bezetten van een andermans pand volgens de wet verboden is, kunnen krakers in sommige gevallen bescherming krijgen. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer een pand langdurig leegstaat en verwaarloosd is. De wet is oorspronkelijk ingevoerd om huurders te beschermen tegen malafide eigenaars die huurders beschuldigden van kraken om hen uit te zetten. Hierdoor kan het verwijderen van krakers via een juridische procedure lang duren en extra kosten met zich meebrengen voor de eigenaar.

Hoe krakers te vermijden

Hoewel het risico bij nieuwbouwwoningen lager is, blijft het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te treffen. Wanneer krakers eenmaal je woning betrekken, wordt het lastig om ze zonder juridische stappen uit te zetten. Daarom is voorkomen beter dan genezen. Hieronder vind je vijf praktische tips om krakers buiten de deur te houden.

  • Sleutels vervangen na overdracht: Een belangrijke stap na de aankoop van een woning is het direct vervangen van alle sloten. Zeker bij appartementen kunnen meerdere personen, zoals vorige eigenaars of makelaars, nog sleutels hebben. Door de sloten te vervangen, zorg je ervoor dat jij de enige bent met toegang tot je woning.
  • Installeer een alarmsysteem: Een alarmsysteem met video is het meest effectieve middel om krakers af te schrikken. Een hoorbaar alarm kan buren waarschuwen bij verdachte activiteiten en krakers ontmoedigen. Mochten krakers wel binnenkomen, dan heb je altijd bewijs en kun je ze binnen 48 uur door de politie laten uitzetten.
  • Zorg dat je woning er bewoond uitziet: Een woning die bewoond lijkt, trekt minder snel krakers aan. Onderhoud regelmatig je tuin en zwembad, zodat de woning er niet verlaten uitziet.
  • Goede relatie met de buren: Buren kunnen verdachte activiteiten direct melden en snel reageren in het geval van krakers.
  • Handel snel en bel de politie: Als je merkt dat krakers je woning hebben betreden, is het cruciaal om binnen de eerste 48 uur de politie in te schakelen. Dit is het moment waarop ze nog actie kunnen ondernemen zonder een gerechtelijke procedure te starten. Snelle actie vergroot de kans dat krakers direct worden verwijderd.

Er zijn gelukkig dus genoeg manieren om krakers te voorkomen. 

En om eerlijk te zien, in de afgelopen 10 jaar dat wij klanten hebben begeleid met de aankoop van hun woning, hebben wij nog nooit gehoord dat een van hen hiermee geconfronteerd is gelukkig.