Eén op de vijf huizen in Spanje worden gekocht door buitenlanders

Eén op de vijf huizen in Spanje worden gekocht door buitenlanders

De afgelopen jaren is de populariteit van het kopen van huizen in Spanje sterk toegenomen, met name onder buitenlandse kopers. Volgens recente statistieken (geplubliceerd door Centro de Información Estadística del Notariado) wordt nu ongeveer één op de vijf woningen in het land gekocht door een buitenlander. Dit is aantrekkelijk voor zowel investeerders als mensen die hun droomhuis onder de zon willen vinden. Nederlanders en Belgen behoren tot de groepen die in 2024 meer dan 6500 huizen hebben aangeschaft, hoewel dit slechts een klein aandeel vormt van de totale 69.400 woningen die door internationale kopers zijn gekocht.

Volgens de gegevens uit deze lijst blijkt dat kopers uit landen zoals Zweden, de Verenigde Staten en Duitsland de hoogste bedragen per vierkante meter betalen voor Spaanse woningen. Zo betalen Zweden gemiddeld 3330 euro per vierkante meter, gevolgd door Amerikanen met 3247 euro en Duitsers met 3114 euro. Dit duidt erop dat deze kopers bereid zijn om fors te investeren in Spaans vastgoed, waarschijnlijk vanwege de bijzondere eigenschappen van het onroerend goed en de aantrekkelijke levensstijl die Spanje te bieden heeft.

Nederlandse kopers betalen gemiddeld 2382 euro per vierkante meter, terwijl Belgen iets lager uitkomen met 2335 euro per vierkante meter. In de eerste helft van 2024 hebben Nederlanders 3503 woningen gekocht, terwijl Belgen 3078 woningen hebben aangeschaft. Onder hen bevinden zich respectievelijk 896 Nederlanders en 622 Belgen die officieel in Spanje wonen. Deze groep betaalt echter minder per vierkante meter, met uitgaven van 1890 euro voor Nederlanders en 2075 euro voor Belgen.

De voorkeuren van buitenlandse kopers variëren sterk. Naast de prijs speelt ook de locatie een belangrijke rol bij hun beslissing om een woning te kopen. Waar sommige nationaliteiten vooral aangetrokken worden door kustregio's, geven anderen de voorkeur aan stedelijke gebieden zoals Madrid of Barcelona. Dit toont aan dat de behoeften en levensstijlen van internationale kopers zeer divers zijn.

Daarnaast zijn er opvallende trends zichtbaar in de veranderende voorkeuren van kopers. Zo zien we een toename in interesse vanuit Noord-Europese landen, waar gunstige economische omstandigheden en sterke valuta leiden tot een groei in aankopen van Spaanse woningen. Deze stijgende vraag heeft bijgedragen aan de prijsstijgingen in verschillende delen van het land.

In de eerste helft van 2024 werden in totaal 69.412 woningen verkocht, een stijging van bijna 2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Uit gegevens van de Algemene Raad van Notarissen blijkt dat buitenlanders verantwoordelijk zijn voor 20,4% van alle woningverkopen in Spanje.

Bronnen: 

  • Centro de Información Estadística del Notariado
  • Spanje Vandaag